mask4

Καθαρά Δευτέρα λοιπόν!

Μια ημέρα σύμφωνα με την Ορθόδοξη εκκλησία ,  σημάνει το τέλος των Απόκρεω και την έναρξη της Σαρακοστής.

 Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Βάσει αριθμολογίας όμως υπάρχει μια εξίσου σημαντική προσέγγιση που ίσως και να έχει άμεση σχέση με τις παρακάτω πληροφορίες που έχουμε , για την Καθαρά Δευτέρα!

Μια ημέρα με την επιρροή του αριθμού 9, εις διπλούν , δίνοντας έτσι μια πιο «δυνατή» αίσθηση του αριθμού.  Ένας αριθμός που δηλώνει το τέλος , την ολοκλήρωση, την αποπεράτωση και μαζι με όλα αυτά την αλλαγή και την εξύψωση φυσικά. Εφόσον μέσα από αυτόν το «καθαρισμό» σώματος και πνεύματος εξιψωνόμαστε σε άλλο επίπεδο, που δεν εξηγείται με την λογική.

Το 9ο γράμμα της λατινική αλφαβήτου , είναι το Ι, που οδηγεί στον εαυτό μας, στο εγώ, με τη λέξη  identification που σημαίνει ταύτιση, εξομίωση!

mask7

Η μέρα λοιπόν μας ωθεί, να φύγουμε από το Εγώ και να λειτουργήσουμε ως Εμείς, να ενωθούμε με τους άλλους , να προσφέρουμε , να ακούσουμε και φυσικά να συγχωρήσουμε για να πάμε παρακάτω….

Ο 9 συμβολίζει την πλήρη εικόνα των τριών κόσμων : Του φυσικού, του πνευματικού και του ψυχικού. Η ημέρα λοιπόν συνδέεται με  την πληρότητα και την τέλεια αλήθεια σε μια πιο συμβολική προσέγγιση.

Δηλώνει την «κάθαρση» από ότι μας βαραίνει και μας μολύνει , δημιουργώντας συναισθηματικές αναστατώσεις, μη μπορώντας να κλείσουμε κύκλους και να προετοιμάσουμε νέους , υγιείς.

Ο 18 μας συμβουλεύει να αναζητήσουμε την επαφή με την φύση, τον ήλιο και τον καθαρό αέρα (κάθαρση).  Να εμπιστευτούμε τις φυσικές, θεραπευτικές ιδιότητες . κάθε σκέψη και πράξη επηρεάζει άμεσα το σώμα μας, οπότε καλό θα είναι να το φροντίσουμε!

mask5

Ας αφήσουμε την συμβουλευτική ικανότητας να προβληθεί προς τα έξω. Η αλήθεια , η πίστη στη ζωή, στην εντιμότητα και την αλήθεια είναι τα σημαντικότερα όπλα που οφείλουμε να έχουμε πάντα μαζί μας.

Αφήστε πίσω ευθυξία και νευρικότητα, θα επιβαρύνουν και εσάς τους ίδιους. Η ημέρα επιβάλλει να βρούμε τον «θεραπευτή» μέσα μας!

Διαίσθηση και θεραπεία γιατρεύουν και ανακουφίζουν  όχι μόνο εμάς αλλά και τους γύρω μας!

Λίγα λόγια για την παράδοση της Καθαράς Δευτέρας :

Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώγεται λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα),ταραμάς και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, κυρίως λαχανικά, όπως και φασολάδα χωρίς λάδι. Επίσης συνηθίζεται το πέταγμα χαρταετού.

 Από παλιά η Καθαρή Δευτέρα, πέρασε στην συνείδηση του λαού, σαν μέρα καθαρμού. Οι βυζαντινοί, την Καθαρή Δευτέρα την ονόμαζαν Απόθεση -Απόδοση, και τελούσαν δρώμενα.

Το πέταγμα του χαρταετού, είναι ένα έθιμο μεταγενέστερο. Κούλουμα ονομάζεται η καθαροδευτεριάτικη έξοδος στην εξοχή και το πέταγμα του αετού. Οι χριστιανοί, παρέες παρέες βγαίνουν στην εξοχή, παίρνοντας μαζί τους νηστίσιμα φαγητά, και το ρίχνουν στην διασκέδαση και τον χορό. Τα κούλουμα από τόπο σε τόπο γιορτάζονται διαφορετικά, με διάφορες εκδηλώσεις. Παντού όμως επικρατεί κέφι, χορός και τραγούδι.

mask6

Για την ετυμολογία της λέξης κούλουμα υπάρχουν πολλές εκδοχές. Κατά τον Νικόλαο Πολίτη, πατέρα της ελληνικής λαογραφίας, η λέξη προέρχεται από το λατινικό Cumulus (κούμουλους) που σημαίνει σωρός, αφθονία αλλά και το τέλος. Εκφράζει δηλαδή το τέλος, τον επίλογο της Απόκριας. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή προέρχεται από μια άλλη λατινική λέξη, την λέξη «κόλουμνα» δηλαδή «κολώνα». Κι αυτό επειδή το πρώτο γλέντι της Καθαράς Δευτέρας στην Αθήνα, έγινε στους Στύλους του Ολυμπίου Διός!

Πηγή : Wikipedia

Καλά Κούλουμα!!!!